Ne, Neden, Nasıl ?

 

NEDEN BARAN ÇELİK VE GALVANİZ ?

 

Yaklaşık 40 yıldır Enerji ve Telekomünikasyon sektörlerine üretici olarak hizmet veren Baran Çelik ve Galvaniz bilgi birikimini teknolojiye yaptığı yatırımlar ile birleştirmiştir.
Mühendislik hizmetleri, ulaşılabilirlik, üretim esnekliği, zamanında teslimat, rekabet edilebilir fiyatlandırma ve kaliteden ödün vermeyen ilkeleri ile müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayan ve aşan yapısı, Baran Çelik ve Galvanizin tercih edilme nedenlerinin başında gelmektedir.

NEDEN SICAK DALDIRMA GALVANİZ ?

 

Yaşamımızı kolaylaştıran hemen her alet, makine ya da cihazda kolay şekil verilmesi ve dayanıklılığı nedeni ile  demir ve çelik kullanılmaktadır. demir ve çeliğin en büyük zaafı ise oksijen ile girdiği etkileşim nedeni ile uğradığı korozyon ve paslanmadır. Demir ve çeliğin korozyona karşı korumadaki en etkili yöntem sıcak daldırma galvaniz kaplamadır. Galvaniz kaplı malzemeler bulunduğu ortama bağlı olarak 30 yıldan fazla süreyle bakım gerektirmeksizin korozyona karşı korunmaktadır.
Alternatif kaplama yöntemleri ve dayanıklılığı göz önünde bulundurulduğunda oldukça düşük maliyeti bulunan galvaniz aynı zamanda kaplamada kullanılan çinko %100 geri dönüşümlüdür ve kullanım ömrü sonunda doğada tamamen yok olması ile doğa dostudur.
Sıcak Daldırma Galvaniz demir ve çeliğin bir dizi işlem sonrasında 450 0C sıcaklıkta eritilmiş çinko havuzunda daldırılarak etkileşime geçip çinko ile kaplanma prosesidir.

 

GALVANİZE UYGUN TASARIM ?

 

hemen her tür demir ve çelik galvaniz kaplanabilir. İyi bir galvaniz kaplamanın en etkin yolu galvanize uygun tasarım ve üretim yapmaktır. Tasarım ve üretim aşamasında aşağıdaki kriterlere dikkat edilmelidir.

  1. İyi bir galvaniz kaplama elde etmek için demir ve/veya çelik yüzeylerin tamamen temizlenmiş olması gerekmektedir. Galvaniz kaplamanın gerçekleşmesi, kalınlığı(µm), rengi, görünümü kaplama yapılan malzemenin yüzey temizliğine bağlıdır.
  2. galvanizlenecek ürünün yüzeyinde zift, gres, ağır yağ, tutkal, vernik, etiket, boya vb. kirlilikleri galvaniz prosesindeki yüzey temizleme solüsyonları temizleyemez ve bu yüzeyler kaplamaz.
  3. Galvanizlenecek ürünlerin imalatı esnasında kesme ve kaynak işlemlerine de dikkat edilmelidir. Kesme esnasında çıkan çapaklar temizlenmelidir.(Galvanizleme sonrasında pürüzlü yüzey olarak görünür ve temizlemeye çalışınca galvaniz kaplamaya hasar verilmiş olur.
  4. Kaynak yapılmışsa kaynak pürüzsüz, gözeneksiz düzgün olmalıdır.
  5. Gazaltı kaynağı kullanıldığında eğer kaynak çapağı oluşuyor ise çapaklar galvaniz öncesi temizlenmelidir. Kaynak çapağı oluşmaması amacı ile kullanılan spreylerin oluşturduğu film yüzey temizleme solüsyonlarında temizlenemez. Galvanizlenecek ürünlerin imalatında kaynak spreyi kullanılmamalıdır.
  6. Elektrot kaynağı kullanıldığında kaynak cürufları temizlenmelidir. Kullanılan elektrotun kimyasal özellikleri kaynağın bulunduğu yerlerde kaplama kalınlığını ve rengini etkileyecektir. Kullanılan elektrotun silis oranı düşük olmalıdır.
  7. Galvaniz yapılacak ürünün boyutları galvaniz ocağı boyutlarına uygun  olmalı ve imalat esnasın da ürünün yüksek sıcaklıktaki çinko içerisinde genleşeceği de göz önünde bulundurulmalıdır.
  8. Galvanizlenecek malzemenin ebatları ocak ölçülerinden büyük ise çift dalış tekniği kullanılacaktır. Malzemenin bir tarafı galvanizlendikten sonra diğer tarafı galvanizlenir. 2. dalışın birleştiği yüzeylerde bir kaplama izi oluşur, bu iz kaplama kalitesi açısından bir sorun teşkil etmez.

 

BEYAZ PAS NEDİR ?

 

Beyaz pas;  nemli ve  yeterli havalandırma koşullarının bulunmadığı ortamlarda istiflenen galvanizli yüzeyin korozyona uğraması sonucu oluşan beyaz küf veya tortu benzeri bir oluşumdur.
Beyaz pas kesinlikle galvaniz kalitesi ile ilgili değildir.
Beyaz pasın oluşumunu önlemenin yöntemi rutubetsiz ve havalandırmanın olduğu ortamlarda ve istiflenen malzemelerin aralarında hava akışını sağlayacak şekilde depolanmasıdır.
Beyaz pastan basit koruma yöntemleri; malzemelerin yerden 150 mm den itibaren istiflenmesi, malzemeler arasına kalas, kalın ip vb. konulması, malzemelerin açık kesitleri aşağı doğru istiflenmesi sayılabilir.
Bunların dışında galvanizleme sonrası kromat kaplamak ya da diğer kimyasal yağlarla yapılan vardır. Ancak bu tür kimyasal kaplamaların doğaya verebileceği zararları göz önünde bulundurmak gerekir.